İçeriğe atla

Uzungöl

Trabzon ilinin hatta güzel ülkemizin doğa harikası güzelliklerinden birisidir Uzungöl. Trabzon Şehir merkezine uzaklığı 90 km civarında olup, Çaykara ilçemizin sınırları içinde yer almakta ve buraya uzaklığı 15 km’dir. 2014 Verilerine göre nüfusu 1577 dir. Çaykara’dan itibaren dere kenarında seyreden yolu tırmanarak Uzungöl’e ulaşırsınız. Yol boyunca göreceğiniz Karadeniz yöresine ait birçok güzellik sizi Uzungöl de neyin beklediğinin habercisidir adeta.
Uzungöl’e çıktığınızda karşınıza ilk çıkacak yerlerden bir tanesi tarihi kemer köprüdür. Bu köprünün hemen yanında çifte minaresiyle televizyonlardan görmeye alışkın olduğumuz meşhur cami karşınıza gelecektir. Artık meşhur göl tüm güzelliğiyle karşınızdadır. Kemer köprüden devam ettiğinizde klasik Karadeniz köy evleri Uzungöl’ün sağ tarafında kalmaktadır. Son zamanlarda her yerde karşımıza çıkan betonlaşma burada da gözümüze çarpmaktadır. Eski tip evler yavaş yavaş yerini bu tip yapılaşmalara terk etmektedir.
Uzungöl’e geldiğinizde sola doğru gölün kenarını takip eden yoldan devam ettiğinizde karşınıza bungalov tipi evler, restorantlar ve alabalık çiftlikleri gelecektir. Başınızı kaldırıp baktığınızda yamaçlarda yaz kış her türlü güzelliği barındıran ç ormanlarını göreceksiniz. Bunları seyretmek insana büyük bir huzur vermekte ve rahatlatmaktadır. Gölde yüzen yaban ördeklerini seyretmek ayrı bir keyif verir insana. Şehrin kalabalığından sıkılan insanlara burasının vereceği huzur ve rahatlığı hangi psikolojik terapi verebilir diye düşünebilirsiniz.
Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu Uzungöl’de birçok tesis inşaa edilmiş ve buraya gelecek yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek her türlü konfor düşünülmüştür. Tesislerin bulunduğu mahallede yer alan ahşap minareli camide ilginizi çekecek yerlerden bir tanesidir.
Uzungöl, Haldizen Deresinin getirdiği rüsubatla dolarak göl alanı 79 hektar’a düşmüştür. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı dere ıslahı ve göl boşaltma çalışmaları neticesinde gölde rüsubatın oluşturduğu 63 hektarlık bataklık ve karasal kısım boşaltılarak göl alanı %80 oranında artırılmıştır. Böylece göl alanı 142 hektar’a ulaşmıştır. Ayrıca ileriki yıllarda göl alanının tekrar dolmaması için önlem olarak, gölün yukarı kısımlarında Haldizen Deresi üzerinde gelen malzemeyi tutma amaçlı tersip bentleri ve kıyı koruması yapılmıştır.

Kaynak:www.caykara.biz

anasayfaAnasayfa Çaykara ulaşımÇaykara uzungöl ulaşımUzungöl trabzon ulaşımTrabzon anasayfa İletişim