İçeriğe atla

Çaykara

Çaykara İlçemiz Trabzon’un doğusunda yer almakta ve Trabzon şehir merkezine 75 km uzaklıktadır. Sahilden 25 km iç kısımda yer alan Çaykara ilçesine Of’tan itibaren Solaklı Deresinin hemen kenarında seyreden yolla ulaşılmaktadır. İlçemizin 2014 Verilerine Göre Toplam Nüfusu 13.854 dur . İlçe merkezinin nüfusuna baktığımızda ise 1785 (ışıklı mahallesi ) dir. İlçemizin yüzölçümü 573 km2 olup, yüzölçümü bakımından Trabzon ilinin ikinci büyük ilçesidir.
Çaykara ilçesi Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği vadi üzerinde kurulmuştur. İlçemiz adını buradaki Çaykara Suyundan almaktadır.
İlçemizin tarihine baktığımızda, Trabzon un tarihi ile bağlantılı olduğunu görmekteyiz. Yazılı kayıtlara göre Çaykara Eti Uygarlığından itibaren Peçeneklerin ve Bizanslıların yerleşim yeri olmuştur. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi ile birlikte Trabzon Rum Pontus Devletinin himayesinden kurtularak, Osmanlı Devletinin himayesine girmiştir. Daha sonraları 1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus ordusunun işgaline uğrayan ilçemiz 27 Şubat 1918 de düşman işgalinden kurtarılmıştır. 27 Şubat her yıl ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olarak kutlanmaktadır.
İlçemiz 1925 yılına kadar KADAHOR ismi ile Of’a bağlı bir köy iken 1925 yılında bucak olmuştur. 01.06.1947 yılında 5071 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuş ve 1948 yılında fiilen teşkilatlandırılmıştır.
Çaykara 2014 Yerel seçiminde Trabzon’un Büyük Şehir Belediye kapsamınına girmesiyle köy vasfında olan köyleri mahalle vasfına geçmiştir. Çaykara’nın 32 mahallesi bulunmaktadır: Akdoğan,Arpaözü, Aşağıkumlu, Ataköy, Baltacılı, Çambaşı, Çamlıbel, Çayıroba, Demirkapı, Demirli, Derindere, Eğridere, Işıklı, Kabataş, Karaçam, Kayran, Köknar, Koldere, Köseli, Maraşlı, Şahinkaya, Şekersu, Soğanlı, Taşkıran, Taşlıgedik, Taşören, Ulucami, Uzungöl, Uzuntarla, Yaylaönü, Yukarıkumlu ve Yeşilalan mahalleleridir. Arazi yapısı dağlık olduğundan tarıma elverişli arazi kısıtlıdır. Bunun doğal sonucu olarak ta tarım çok az yapılmaktadır, yapılan tarım da zaten ihtiyacı karşılamamaktadır. En fazla yetiştirilen ürünlere baktığımızda bunların başında fındık ve çay gelmektedir. Bunları mısır ve ceviz takip etmektedir. Bu ürünlerin hepsi her yerde yetiştirilememekle beraber geçimi karşılayacak düzeyde değildir. İlçemizde ek gelir sağlayıcı imkânlar olmadığı için nüfusun çoğunluğu yurt dışına veya başka illere göç etmiş ve yaşamlarını burada sürdürmektedirler. Bu sebepledir ki hemen her yerde muhakkak bir Çaykaralı karşınıza çıkar. Dünyaca meşhur Uzungöl sayesinde Çaykara, Trabzon’un diğer illerine oranla daha şanslıdır. Doğa güzelliği bakımından çok beğenilmekte, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olmaktadır. Çaykara Uzungöl arasındaki yol çalışmaları devam etmektedir. Burada tesis sayısı zamanla artmış ve yatak kapasitesi 1000 e ulaşmıştır. Bunun yanı sıra insanların ailece kalabilecekleri Bungalov tipi evlerde yapılmıştır. Turizm sayesinde özellikle yaz aylarında istihdama yönelik önemli gelişmeler olmuş, iş imkanları oluşturulmuştur. Uzungöl’den başka biraz daha yüksek kesimler çıkıldığında Balıklı Göl, Aygır Gölü, Kara Göl ve Haldizen dağlarında birbirine bağlı göller mevcuttur. Buralarda yapılaşma olmadığı için, doğa tahrip edilmemiş ve gezilip görülecek yerlerin başında gelmektedir. Son zamanlarda yayla turizmi artmış ve gezilecek yaylaların başında Sultanmurat Yaylası gelmektedir. Sultanmurat yaylası adını 1915 yılında Birinci Dünya Savaşında Ruslarla yapılan savaş sırasında burada şehit olan askerlerimizin bulunduğu şehitlikten almıştır. Sultanmurat yaylasında 100 yatak kapasiteli bir otel bulunmaktadır. Bu otel yerli ve yabancı ziyaretçilerin rahatlıkla kalabileceği ve her türlü ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede bir oteldir.

Kaynak:www.caykara.biz

anasayfaAnasayfa Çaykara ulaşımÇaykara uzungöl ulaşımUzungöl trabzon ulaşımTrabzon anasayfa İletişim